Zdravé potraviny, které nastartují metabolismus a podporují hubnutí
Dobrou zprávou je, že existují potraviny, které jsou chutné a zdravé a ještě ke všemu mohou pomoci se o trošičku dříve posunout k vaší vysněné postavě. Zkuste některé z nich přidat do svého jídelníčku, ale nezapomínejte také pravidelně cvičit. Kombinací těchto dvou faktorů snáze docílíte vysněné postavy, skvělé kondice a pevného zdraví.
Grep
Zrychluje metabolismus, a tak díky němu spálíte více kalorií. Také navozuje pocit sytosti, přestože jej tolik nesníte. Je bohatý na vlákninu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Proto jej přidejte do vašich zdravých ovocných salátů, nebo si s pomocí jiného ovoce či zeleniny udělejte vynikající grapefruitový džus.
Stévie
Díky této bylince, která je 300krát sladší než cukr, ale přitom takřka bez kalorií, si můžete třeba za odměnu po cvičení dopřát i něco sladkého. Prodává se ve formě živé rostliny, sušených nebo drcených listů, tablet či prášku. Dokonce si jí můžete i sami vypěstovat. Stévie například promění bílý jogurt ve sladký dezert a přidávat ji můžete i místo cukru třeba do kávy či čaje.
Celer
Tajemství celeru je velmi jednoduché. Neobsahuje téměř žádné kalorie, zato je v něm hodně vody, což z něj dělá ideální součást vyvážené zdravé stravy. Ideálně jej kombinujte s další zeleninou.
Zelený čaj
Horký nápoj pocházející z Asie je dokonalý metabolický motor. Je ale také bohatý na antioxidanty, přirozeně hydratuje organismus a některé průzkumy udávají, že příznivě působí i na lidskou psychiku. Ideálně vypijte jeden šálek zeleného čaje před jídlem. Zasytí vás a polyfenoly v něm obsažené podpoří produkci noradrenalinu, a tedy dojde k rychlejšímu spalování tuků, i když právě nesportujete. V kvalitním zeleném čaji, který se zpracovává šetrně, se uchovají i vitamíny a minerály. V horkém létě vás vychlazený skvěle osvěží i díky své lehce nahořklé chuti.
Káva
„Kofein ve správném množství má povzbuzující účinky,” říká Filip Degl, odborník na výživu ze společnosti Ketofit. Velmi krátce upraví krevní tlak a nastartuje metabolismus. Povzbuzený člověk je ochotnější pálit kalorie ať už fyzickou, či duševní aktivitou, více se hýbe a lépe mu to myslí. Kofein nalezneme v řadě komerčních spalovačů tuků. Obvykle se jedná o syntetický kofein. Káva ale obsahuje přírodní kofein a podle druhu Robusta či Arabika může obsahovat více či méně kofeinu (případ Arabiky). Podle toho volte druh kávy.
„Dva šálky dobré kávy za den mají příznivý účinek na metabolismus a pálení tuků. Větší množství blížící se pěti šálkům má účinek opačný a vede k větší resistenci na kofein, inzulinové resistenci a zvýšené pravděpodobnosti vzniku diabetu II. typu. Mezi kávy ovšem nepočítejme Nescafé nebo Jacobs 2v1 či 3v1. Obsahují spoustu dalších plnidel a ze samotné kávy neobsahují skoro nic. Kvalitní kávu dělá jednak surovina, jednak způsob přípravy. Uznávaným je espresso, turek, frenchpress,” dodává Degl.
Jablečný ocet
Tento druh octa se vyrábí zkvašením čerstvé jablečné šťávy. „Jablečný ocet obsahuje vysoký podíl jablečného pektinu a vitamínů skupiny B (B1, B2, B6). Především zlepšuje metabolismus a čistí organismus od škodlivých látek. Můžete se tak dočkat i rychlejšího spalování tuků. Nejčastěji se užívá rozpuštěný ve sklenici vody (přibližně jedna polévková lžíce), která se vypije před jídlem,” říká výživový specialista Martin Škába.
Bylinky
Zapomeňte na všechny chemické přípravky. Opět se spolehněte na přírodní pomocníky, kteří zrychlí spalování, zabrání ukládání tuků a dokážou ještě mnohem víc. Například již zmiňovaná ajurvéda pro usnadnění hubnutí předepisuje himalájskou bylinu garcinii cambogia. Ta snižuje nadměrnou chuť k jídlu a brání v ukládání tuků v těle. U nás je k sehnání instantní kávovina s himalájskou bylinou garcinia.
Převzato: Novinky.cz