Zázvor - silný pomocník při prochladnutí
Posilte svůj imunitní systém se zázvorem. Díky svým silným zahřívacím a protizánětlivým účinkům patří zázvor mezi nejznámější a nejúčinnější pomocníky při zimním prochladnutí nebo nachlazení. Je používán v lidovém léčitelství po celém světě - kromě výše zmíněného zmírňuje revmatické potíže, povzbuzuje krevní oběh, podporuje trávení a snižuje horečku.
Zázvor pochází z jihovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají pálivý citrón. Nejintenzivnější chuť najdete právě v čerstvém oddenku.
Zázvorový shot
Bohužel není zázvor zrovna snadný na zpracování. Ideální volbou tedy může být již připravený zázvorový nápoj, který obsahuje 55% čerstvé zázvorové šťávy, smíchané s rýžovým sirupem, kořením a citronovou šťávou. Svůj imunitní systém můžete posílit ranním panákem, smícháním s teplou vodou si můžete připravit lahodný zázvorový čaj nebo míchaný nápoj s perlivou vodou. Možnosti jsou nekonečné.
V našich končinách je také oblíbený čaj z čerstvého zázvoru. Při nákupu vybírejte spíše menší a světlejší kousky, bývají šťavnatější a snadnější pro přípravu. Oddenky oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo nakrájejte na drobné kousky. Přelijte vroucí vodou a třicet sekund povařte. Nikdy nevařte déle – spálili byste tak důležité esenciální oleje. Po zchladnutí na 60 °C nálev přeceďte, vymačkejte do něj citron, případně oslaďte.
Japonská kuchyně a zázvor
Ve východoasijské kuchyni ho najdete téměř všude, ať už jako koření, nakládaný v japonském suši nebo jako součást silných miso polévek nebo dochucovadel. V našem e-shopu zázvor najdete ve skvělé umami pastě nebo v oblíbené polévce miso s nudlemi ramen. Ta by neměla chybět jako železná zásoba v žádné spíži.