FeelGoodFamily

Veganské alternativy k cukru

Cukr má hořkosladkou pověst, pokud jde o zdraví. Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, otázkou ale je čím ho nahradit například při pečení cukroví. Máme pro vás tipy na oblíbené přírodní veganské alternativy.

unnamed

Kokosový nektar  

Přírodní kokosový nektar je sladký, průmyslově nerafinovaný sirup získávaný z mízy květů kokosových palem. Můžete s ním sladit různé pokrmy, moučníky i nápoje a používat ho tam, kde byste jinak použili cukr nebo med. Vysušením vznikne kokosový cukr, který je vhodný pro pečení.

Kokosový sirup

Kokosový sirup je vyráběn zahuštěním nektaru kokosových květů a je přírodním sladidlem s lehce karamelovou chutí. Protože má nízký glykemický index, nezpůsobuje výkyvy vašeho cukru v krvi. Kromě toho obsahuje i minerální látky zinek a železo a poměrně hodně probiotické vlákniny inulinu. Je 100% nerafinovaný a vhodný k jakémukoli doslazení. Ochutí skvěle nejen smoothie, šálek kávy, ale i domácí palačinky. 


Javorový sirup

Oblíbená kanadská delikatesa, která se získává z mízy kanadského javoru. Tak dlouho se z něho odpařuje voda, až vznikne sladký sirup s karamelovou chutí. Javorové sirupy obsahují velké množství manganu, vitamin B2, zinek a mají nízký glykemický index. Je skvělý k dochucení kaší, palačinek, lívanců nebo dezertů. 

Ovesný sirup

Tento jemný sirup se využívá přirozené sladkosti ovsa a chuťově se podobá karamelovému sirupu. Je chutnou alternativou rafinovaného cukru pro slazení teplých nápojů a dezertů a pro využití při pečení.