Veganské alternativy k cukru
Cukr má hořkosladkou pověst, pokud jde o zdraví. Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, otázkou ale je čím ho nahradit například při pečení cukroví. Máme pro vás tipy na oblíbené přírodní veganské alternativy.
Přírodní kokosový nektar je sladký, průmyslově nerafinovaný sirup získávaný z mízy květů kokosových palem. Můžete s ním sladit různé pokrmy, moučníky i nápoje a používat ho tam, kde byste jinak použili cukr nebo med. Vysušením vznikne kokosový cukr, který je vhodný pro pečení.
Kokosový sirup je vyráběn zahuštěním nektaru kokosových květů a je přírodním sladidlem s lehce karamelovou chutí. Protože má nízký glykemický index, nezpůsobuje výkyvy vašeho cukru v krvi. Kromě toho obsahuje i minerální látky zinek a železo a poměrně hodně probiotické vlákniny inulinu. Je 100% nerafinovaný a vhodný k jakémukoli doslazení. Ochutí skvěle nejen smoothie, šálek kávy, ale i domácí palačinky.
Oblíbená kanadská delikatesa, která se získává z mízy kanadského javoru. Tak dlouho se z něho odpařuje voda, až vznikne sladký sirup s karamelovou chutí. Javorové sirupy obsahují velké množství manganu, vitamin B2, zinek a mají nízký glykemický index. Je skvělý k dochucení kaší, palačinek, lívanců nebo dezertů.
Tento jemný sirup se využívá přirozené sladkosti ovsa a chuťově se podobá karamelovému sirupu. Je chutnou alternativou rafinovaného cukru pro slazení teplých nápojů a dezertů a pro využití při pečení.