Tahini - sezamový zázrak
Znáte tahini pastu? Jde o oblíbenou středomořskou a hlavně blízkovýchodní pochoutku, která se přidává do různých pomazánek, dipů, jako koření nebo se také maže na různé druhy pečiva či placek.
Vyrábí se sezamových semínek, která jsou upražená a následně rozemletá na jemnou pastou.
Semínka mohou být neloupaná či loupaná. Ty neloupaná mají silnější a výraznější chuť a vůni a do tahini pasty je pro vás zpracovala společnost Clearspring. Má v nabídce dvě varianty, bílou a černou.
Tahini z černého seznamu má výraznější, bohatší a mírně oříškovější chuť než tahini z bílého a celého sezamu. Tato neobvyklá černá pasta vnese do vašich pokrmů kontrast, je ideální samotná nebo na salátech a dušené zelenině.
V naší nabídce také najdete tahini od BioToday. Je vyrobeno z pečlivě vybraných loupaných a nepražených bio sezamových semínek. Toto tahini je nejen lahodně krémové a plné chuti, ale také plné zdravých tuků, vlákniny a dalších živin.
Podobně jako u arašídového másla se přírodní tuk odděluje, a proto je potřeba po otevření tahini pastu důkladně promíchat. Tahini pasta má rozmanité využití a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Sezamová semínka jsou totiž bohatá na minerály, kyselinu olejovou, niacin a antioxidanty.
V zemích Blízkého Východu je základní surovinou pro přípravu hummusu a lilkového dipu baba ganoush. Hodí se také do salátových dresinků a zvyšuje výživovou hodnotu smoothies.
Pomazánka hummus
1 konzerva uvařené cizrny
2 lžíce tahini pasty (v tomto případě je vhodná bílá)
šťáva z půlky citronu
2 oloupané stroužky česneku
cca 1 dcl kvalitního olivového oleje
římský kmín (½ lžičky)
kvalitní sůl
olivový olej a sušená paprika na závěrečné ozdobení
“Vodu” z konzervy slijte do hrnečku. Všechny ingredience dejte do mixéru a promixujte do hladké pasty. Pokud by byla pomazánka moc hustá,přidejte do ní slitý nálev z cizrny. Pomazánku nechte v ledničce odležet (cca 2 hodiny, ideálně přes noc) a podávejte posypané sušenou paprikou a zakáplé olivovým olejem.
Skvělou přílohou jsou různé arabské placky, čerstvá zelenina (paprika, řapíkatý celer nebo okurka).