Miso polévka - posila na cesty
Miso polévka je skvělý parťák na cesty, doplníte je zeleninou, kterou máte po ruce a instantními nudlemi.
Ingredience:
3-4 lžíce hnědé rýžové miso pasty
2 malé kousky kombu (mořská řasa)
3 houby sušené houby shiitake
1 litr vody
Zelenina, např:
½ pórku
1 mrkev
¼ ředkvičky daikon
plná hrst čerstvé řeřichy
jarní cibulka (na ozdobu)
strouhaný zázvor (volitelně)
Začněte tím, že do hrnce vložíte dva malé kousky kombu, tři houby shiitake a zalijete litrem vody. Nechte tuto směs namočenou po dobu třiceti minut, aby se chutě propojily. Poté přiveďte vývar k varu a ještě před začátkem bublání vyjměte kombu a shiitake. Kombu můžete vyhodit a houby shiitake nakrájejte na malé kousky.
Mezitím si připravte zeleninu. Nakrájejte půlku pórku, jednu mrkev a čtvrtinu ředkvičky daikon na menší kousky. Jakmile máte zeleninu připravenou, přidejte ji spolu s hrstí čerstvé řeřichy do vývaru. Polévku přiveďte k mírnému varu a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Nyní přichází čas na miso pastu. Naberte tři až čtyři lžíce hnědé rýžové miso pasty do naběračky a ponořte ji do polévky. Pomocí hůlek nebo lžíce miso pastu rozmíchejte. Alternativně můžete miso pastu rozmíchat s trochou tekutiny z polévky v malé misce a poté ji vrátit zpět do hrnce.
Polévku podávejte v misce ozdobenou nakrájenou jarní cibulkou a případně strouhaným zázvorem. Pamatujte, že po přidání miso pasty by polévka již neměla vařit, aby se zachoval proces fermentace.