FeelGoodFamily

Miso polévka - posila na cesty

Miso polévka je skvělý parťák na cesty, doplníte je zeleninou, kterou máte po ruce a instantními nudlemi.

miso polévka

 

Ingredience:

3-4 lžíce hnědé rýžové miso pasty

2 malé kousky kombu (mořská řasa)

3 houby sušené houby shiitake

1 litr vody

 

Zelenina, např:

½ pórku

1 mrkev

¼ ředkvičky daikon

plná hrst čerstvé řeřichy

jarní cibulka (na ozdobu)

strouhaný zázvor (volitelně)

 

Začněte tím, že do hrnce vložíte dva malé kousky kombu, tři houby shiitake a zalijete litrem vody. Nechte tuto směs namočenou po dobu třiceti minut, aby se chutě propojily. Poté přiveďte vývar k varu a ještě před začátkem bublání vyjměte kombu a shiitake. Kombu můžete vyhodit a houby shiitake nakrájejte na malé kousky.

Mezitím si připravte zeleninu. Nakrájejte půlku pórku, jednu mrkev a čtvrtinu ředkvičky daikon na menší kousky. Jakmile máte zeleninu připravenou, přidejte ji spolu s hrstí čerstvé řeřichy do vývaru. Polévku přiveďte k mírnému varu a vařte, dokud zelenina nezměkne.

Nyní přichází čas na miso pastu. Naberte tři až čtyři lžíce hnědé rýžové miso pasty do naběračky a ponořte ji do polévky. Pomocí hůlek nebo lžíce miso pastu rozmíchejte. Alternativně můžete miso pastu rozmíchat s trochou tekutiny z polévky v malé misce a poté ji vrátit zpět do hrnce.

Polévku podávejte v misce ozdobenou nakrájenou jarní cibulkou a případně strouhaným zázvorem. Pamatujte, že po přidání miso pasty by polévka již neměla vařit, aby se zachoval proces fermentace.