FeelGoodFamily

Klíčky k vašemu zdraví

Pokud chcete na jaře udělat něco pro svoje zdraví, zkuste doplnit svůj jídelníček o naklíčená semínka. Jsou plné těch nejčerstvějších vitamínů, které už po zimě začínají vašemu tělu chybět. Jedná se především o vitamíny skupiny B, C, E a A. Můžete je jíst jen tak samotná k oblíbené pomazánce, do salátů, polévek nebo jako jedna z příloh. Mají skvělou oříškovou chuť a dle vybraného druhu, mohou být i lehce pikantní.

 

klicky

A která semínka ke klíčení vybrat? Důležitá je kvalita samotných semínek, doporučujeme ty s označením BIO. Jedny z nejoblíbenějších jsou fazolky mungo a adzuki, všechny druhy čočky, cizrna a ostatní druhy luštěnin. Velice ostrou a pikantní chutí se vyznačují naklíčená semínka ředkviček, zelí, brokolice a oblíbené řeřichy - ty jsou skvělé k dochucení polévek.
Často se nakličují také quinoa, ječmen, oves a pohanka. Fantazii se meze nekladou.
Co se nikdy nenakličuje jsou chemicky ošetřené semínka a také ty z čeledi lilkovitých, která jsou jedovatá (lilek, rajče, brambory,...).

 

 tofu

 

Pěstování klíčků je velmi jednoduché a nevyplatí se kupovat již vypěstované v obchodech. K naklíčení si můžete koupit speciální nádoby, ale existuje i jednodušší způsob a to zavařovací sklenice.
Do zavařovací sklenice vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Necháme klíčit nejlépe v tmavé, ale ne příliš studené místnosti (ideální je koupelna), jinak můžou být klíčky příliš hořké. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin).

 

klicek


Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem a zavážeme nebo zagumičkujeme. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat.

Délka klíčení jednotlivých semínek je individuální a záleží na podmínkách, které semínku ke klíčení vytvoříme. Obvykle trvá 3 dny.