Klíčky k vašemu zdraví
Pokud chcete na jaře udělat něco pro svoje zdraví, zkuste doplnit svůj jídelníček o naklíčená semínka. Jsou plné těch nejčerstvějších vitamínů, které už po zimě začínají vašemu tělu chybět. Jedná se především o vitamíny skupiny B, C, E a A. Můžete je jíst jen tak samotná k oblíbené pomazánce, do salátů, polévek nebo jako jedna z příloh. Mají skvělou oříškovou chuť a dle vybraného druhu, mohou být i lehce pikantní.
A která semínka ke klíčení vybrat? Důležitá je kvalita samotných semínek, doporučujeme ty s označením BIO. Jedny z nejoblíbenějších jsou fazolky mungo a adzuki, všechny druhy čočky, cizrna a ostatní druhy luštěnin. Velice ostrou a pikantní chutí se vyznačují naklíčená semínka ředkviček, zelí, brokolice a oblíbené řeřichy - ty jsou skvělé k dochucení polévek.
Často se nakličují také quinoa, ječmen, oves a pohanka. Fantazii se meze nekladou.
Co se nikdy nenakličuje jsou chemicky ošetřené semínka a také ty z čeledi lilkovitých, která jsou jedovatá (lilek, rajče, brambory,...).
Pěstování klíčků je velmi jednoduché a nevyplatí se kupovat již vypěstované v obchodech. K naklíčení si můžete koupit speciální nádoby, ale existuje i jednodušší způsob a to zavařovací sklenice.
Do zavařovací sklenice vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Necháme klíčit nejlépe v tmavé, ale ne příliš studené místnosti (ideální je koupelna), jinak můžou být klíčky příliš hořké. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin).
Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem a zavážeme nebo zagumičkujeme. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat.
Délka klíčení jednotlivých semínek je individuální a záleží na podmínkách, které semínku ke klíčení vytvoříme. Obvykle trvá 3 dny.