Jde to i bez lepku! Bezlepkové přílohy
Jaro je ideálním obdobím pro lehčí jídelníček a očistu těla – a mnoho lidí právě teď volí i dočasné vyřazení lepku. Ale co si dát jako přílohu, když klasická rýže už omrzela a brambory nejsou zrovna to, co by tělo po zimě nakoplo? Přinášíme vám několik inspirací na chutné, výživné a bezlepkové přílohy, které najdete na e-shopu Feel Good Family.
Lepek sice není pro většinu lidí škodlivý, ale jeho dočasné vynechání může tělu výrazně ulevit – zvlášť při jarním detoxu. Mnoho lidí po omezení lepku pozoruje lepší trávení, více energie, méně únavy i čistší pleť. Lepek se často vyskytuje v těžkých, zahuštěných jídlech, která mohou zatěžovat střeva a zpomalovat metabolismus. Když mu dáme na chvíli „volno“, tělo má šanci regenerovat, zklidnit trávicí trakt a více se soustředit na očistu.
Quinoa je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a plná bílkovin. Tato hotová směs od Clearspring je ideální do salátů i jako teplá příloha. Skvělá volba, když nemáte čas, ale chcete jíst dobře.
Směs bio dlouhozrnné hnědé rýže a černé divoké rýže, která se velmi snadno a rychle připravuje. Je pohodlně zabalena v sáčku, který lze ohřívat v mikrovlnné troubě, pro maximální čerstvost a chuť. Tato lahodná příloha, ochucená silnou sojovou omáčkou tamari, lze konzumovat za tepla i za studena. Vychutnejte si je samotné, ve smažených pokrmech a salátech nebo jako výživnou a pestrou přílohu.
Penne z hnědé rýže s quinoou a amarantem
Tyto bio těstoviny kombinují mouku z hnědé rýže s přirozeně bezlepkovými zrny quinoy a amarantu. Jsou výživné, chutné a ideální pro různé omáčky či saláty.
Tenké rýžové nudle oblíbené v mnoha světových kuchyních. Skvěle absorbují chutě a jsou připraveny k použití za pouhé 3 minuty.
Tento bezlepkový kuskus se vyrábí ze zlatavé 100% bio italské kukuřice (kukuřice není geneticky modifikována). Jeho příprava je rychlá a snadná.
Všestranně využitelné a zdravé celozrnné rýžové nudle jednoduché na přípravu, které všem jídlům přidají autentický orientální nádech.
—---------------------------------------------
Bezlepková strava nemusí být nudná – právě naopak! Základem je pestrost. Skvěle funguje například kombinace bezlepkové přílohy (quinoa, rýže, rýžové nudle) s čerstvou zeleninou a luštěninami (čočka, cizrna, fazole). Přidat můžete i rostlinné bílkoviny jako tofu, tempeh nebo jackfruit. Pro zjemnění použijte za studena lisovaný olej, semínka nebo dresink z tahini.
Taková jídla zasytí, vyživí tělo a zároveň nezatěžují trávení. A hlavně – chutnají skvěle!