FeelGoodFamily

Jakcfruit jako skvělá náhrada masa

Jackfruit (česky také žakie) je anglický název chlebovníku různolistého, který se v asijské kuchyni upravuje nasladko i naslano. Tito zelení obři s jemnou ovocnou chutí váží často až 40 kg a mají až 90 cm na délku. Patří tak mezi největší plody v rostlinné říši. Pochází z Indie, kde se stejně jako v celé tropické oblasti Asie, pěstují. Zralé plody se využívají jako ovoce a plody sklizené v nezralém stavu slouží naopak jako zelenina.

 jackfruit

Jackfruit má strukturu masa a dovede přijmout chuť a vůni jiných ingrediencí. Je vynikající například společně s teriyaki omáčkou od Clearspring nebo s aromatickým kořením ve veganských kari pokrmech.

Jak připravit naloženou žakii od Clearspring? Ze skleničky vylijte tekutinu, jackfruit opláchněte čerstvou vodou a vložte do mísy. Ze středu každého kusu vyjměte tvrdá jádra a rozlámejte je rukama, dokud se nebude podobat mletému masu. Nebo můžete tvrdá jádra nařezat na plátky a ponechat u ovoce, během vaření změknou.
Po přípravě nasypte žakii do rozpálené pánve s troškou oleje a přidejte vaší oblíbenou omáčku. Míchejte, dokud se omáčka nevstřebá. Nyní ji můžete použít u jakéhokoli pokrmu dle Vaší volby. Třeba na tacos podle našeho receptu.

Jackfruit tacos

 jackfruit tacos

Chlebovník má skvělou strukturu pro směsi do tacos, fajitas nebo burritos. Náš recept je jednoduchý na přípravu a to ideálně ze skleničky naložené žakie. Díky dochucení omáčkou teriyaki je příprava náplně snadná, rychlá a jednoduchá (a pokud jí připravíte příliš mnoho, můžete si ji schovat na druhý den).

Ingredience

4 - 6tortill nebo tvrdých taco mušlí
1 sklenička Clearspring Jackfruit
5 cm kousek zázvoru (rozdrcený)
1 stroužek česneku (rozdrcený)
50 ml Clearspring BIO teriyaki omáčky
1 polévková lžíce oleje

Přílohy:
1 avokádo - nakrájené na plátky
1 čerstvá limetka - nakrájená na klínky
1 svazek čerstvého koriandru

Nakládaná zelenina k podávání:
1 červená cibule - jemně nakrájená na půlměsíčky
50 ml červeného vinného octa

Jak na to?
Ideálně den předem si připravte nakládanou cibuli. Plátky cibule dejte do zavařovačky a zalijte červeným vinným octem. Zavřete a nechte přes noc v ledničce odležet.


Opláchněte chlebovník a přendejte ho do mísy. Jackfruit rozdrobte rukama nebo vidličkou a tahem ho rozmělněte na jemné proužky. Tvrdé části nakrájejte na plátky.


Na oleji orestujte rozdrcené jackfruity (na středně nízké teplotě) a na závěr přidejte drcený zázvor a česnek. Nechte ho vařit, dokud nebude jackfruit měkký a zakápněte teriyaki omáčkou.


Tortillové závitky rozehřejte v troubě nebo na pánvi. Na wrapy nebo taco mušle přidejte jackfruit, avokádo a nakládanou cibuli.