Jakcfruit jako skvělá náhrada masa
Jackfruit (česky také žakie) je anglický název chlebovníku různolistého, který se v asijské kuchyni upravuje nasladko i naslano. Tito zelení obři s jemnou ovocnou chutí váží často až 40 kg a mají až 90 cm na délku. Patří tak mezi největší plody v rostlinné říši. Pochází z Indie, kde se stejně jako v celé tropické oblasti Asie, pěstují. Zralé plody se využívají jako ovoce a plody sklizené v nezralém stavu slouží naopak jako zelenina.
Jackfruit má strukturu masa a dovede přijmout chuť a vůni jiných ingrediencí. Je vynikající například společně s teriyaki omáčkou od Clearspring nebo s aromatickým kořením ve veganských kari pokrmech.
Jak připravit naloženou žakii od Clearspring? Ze skleničky vylijte tekutinu, jackfruit opláchněte čerstvou vodou a vložte do mísy. Ze středu každého kusu vyjměte tvrdá jádra a rozlámejte je rukama, dokud se nebude podobat mletému masu. Nebo můžete tvrdá jádra nařezat na plátky a ponechat u ovoce, během vaření změknou.
Po přípravě nasypte žakii do rozpálené pánve s troškou oleje a přidejte vaší oblíbenou omáčku. Míchejte, dokud se omáčka nevstřebá. Nyní ji můžete použít u jakéhokoli pokrmu dle Vaší volby. Třeba na tacos podle našeho receptu.
Jackfruit tacos
Chlebovník má skvělou strukturu pro směsi do tacos, fajitas nebo burritos. Náš recept je jednoduchý na přípravu a to ideálně ze skleničky naložené žakie. Díky dochucení omáčkou teriyaki je příprava náplně snadná, rychlá a jednoduchá (a pokud jí připravíte příliš mnoho, můžete si ji schovat na druhý den).
Ingredience
4 - 6tortill nebo tvrdých taco mušlí
1 sklenička Clearspring Jackfruit
5 cm kousek zázvoru (rozdrcený)
1 stroužek česneku (rozdrcený)
50 ml Clearspring BIO teriyaki omáčky
1 polévková lžíce oleje
Přílohy:
1 avokádo - nakrájené na plátky
1 čerstvá limetka - nakrájená na klínky
1 svazek čerstvého koriandru
Nakládaná zelenina k podávání:
1 červená cibule - jemně nakrájená na půlměsíčky
50 ml červeného vinného octa
Jak na to?
Ideálně den předem si připravte nakládanou cibuli. Plátky cibule dejte do zavařovačky a zalijte červeným vinným octem. Zavřete a nechte přes noc v ledničce odležet.
Opláchněte chlebovník a přendejte ho do mísy. Jackfruit rozdrobte rukama nebo vidličkou a tahem ho rozmělněte na jemné proužky. Tvrdé části nakrájejte na plátky.
Na oleji orestujte rozdrcené jackfruity (na středně nízké teplotě) a na závěr přidejte drcený zázvor a česnek. Nechte ho vařit, dokud nebude jackfruit měkký a zakápněte teriyaki omáčkou.
Tortillové závitky rozehřejte v troubě nebo na pánvi. Na wrapy nebo taco mušle přidejte jackfruit, avokádo a nakládanou cibuli.