Jak na domácí veganské suši
Vychutnejte si suši z autentických japonských surovin a připravte si je podle vaší chuti.
Na 12 kusů:
190 g (neuvařené) suši rýže
2 lžičky hnědého rýžového octa
2 listy řasy Nori
½ salátové okurky (nakrájené na jemné proužky - můžete použít také papriku, mrkev, avokádo, pažitku nebo jiné náplně podle vlastního výběru.)
1 balení zázvoru na suši (nakrájený na jemné proužky)
podložka na přípravu suši
sójová tamari omáčka k namáčení
japonská pasta Wasabi
2 lžičky hnědého rýžového octa
Jak na to?
Rýži pečlivě propláchněte v míse se studenou vodou. Poté ji nechte půl hodiny namočenou v hrnci ve 300 ml studené vody. Přiveďte ji k varu, snižte teplotu na minimum a vařte pod pokličkou 10-12 minut. Odstavte, zalijte rýžovým octem, jemně promíchejte a nechte dalších 10 minut v hrnci odpočívat.
Na podložku rozprostřete list nori (lesklou stranou dolů) a na něj pomocí špachtle rozetřete ½ dávky rýže. Vytvořte mělkou rýhu cca 3 cm od spodního okraje, do které naskládejte zeleninu a nakládaný zázvor.
Začněte rolovat podložku od bližšího okraje směrem od sebe a prsty udržujte náplň na místě. Pevně srolujte, ale netlačte tak silně, aby se rýže vytlačovala ze stran.
Vyjměte rolku z podložky a mokrým nožem ji nakrájejte na 6 dílů. Postup opakujte i s druhým listem nori.
Podávejte s miskou silné sojové omáčky a wasabi pastou.
V Japonsku se sushi často podává spolu s polévkou miso a zeleným čajem sencha.