Jackfruit Burger
Veganský burger? Připravili jsem pro úžasný burger z trhané jackfruitu a omáčkou na bázi hub a tofu. Je to exploze asijských chutí!
Ingredience:
Náplň:
1 sklenice jackfruitu
1 polévková lžíce miso pasty
2 polévkové lžíce sójové omáčky Yaemon Tamari
2 lžíce javorového sirupu
1 polévková lžíce sezamového oleje
Omáčka z tofu:
1 balení bílého tofu
1 polévková lžíce sezamového oleje
4-5 kusů sušených shiitake (namočte cca 2 hodiny předem do teplé vody)
2 polévkové lžíce kokosového mléka
2 hamburgerové housky
plátky okurky
2-3 kusy japonského zázvoru na suši
1 balení krekrů z mořských řas (nemusí být)
Jackfruit ve sklenici slijte a rukama ho rozdělte na malé kousky. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci sezamového oleje a poté na něm několik minut restujte kousky jackfruitu. Do misky přidejte 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci miso pasty a 2 lžíce javorového sirupu, promíchejte. Omáčku nalijte na jackfruit a vařte další 3 minuty nebo dokud se omáčky neodpaří. Přendejte do mísy (pánev si nechte na později).
Nakrájejte houby shiitake na tenké plátky. V hlubším rendlíku opět rozehřejte sezamový olej a orestujte plátky hub. Tofu rozdrobte do pánve a promíchejte. Přidejte 2 lžíce kokosového mléka (tuhou tukovou část) a dochuťte 2 lžícemi sojové omáčky. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Omáčku přelijte do mísy a nechte ji vychladnout.
Teď jdeme skládat burger.
Housku několik minut opékejte na pánvi, na které jste připravovali jackfruity (aby byla krásně křupavá). Základ housky potřete krémovou omáčkou a navrch dejte vrstvu krekrů z mořských řas. Rukama na ni položte velké množství jackfruitů a pak vrstvu nakládaného zázvoru a okurky. Horní housku potřete další vrstvou tofu omáčky a můžete začít ochutnávat.