Houby shiiitake
Houba Shiitake (česky houževnatec jedlý) patří mezi oblíbené asijské houby, které se využívají v gastronomii i léčitelství. V našich lesích je nenajdete, ale můžete si je vypěstovat doma z naočkovaného substrátu (jako hlívu ústřičnou). Nejsnazší cestou ale je koupit si balíček sušených hub. V naší nabídce najdete tyto houby od japonské společnosti Clearspring, které jsou vypěstovány v kontrolovaném ekologickém zemědělství.
Mají skvělou chuť, která vyniká umami, díky které jsou tyto houbičky ceněné ve východní i západní kuchyni. Houby stačí cca hodinu předem zalít horkou vodou a nechat nabobtnat. Potom už je můžete použít dle libosti - nakrájet na plátky či nudličky a přidat do polévek, směsí nebo zapékaných pokrmů.
Máte-li chuť na typický japonský vývar daši, povařte asi 15 minut několik hub shiitake ve vodě, ve které jste houby máčeli, a přidejte mořskou řasu kombu. Vývar lze použít při přípravě polévky miso nebo ho můžete dochutit sójovou omáčkou.
Ze zdravotního hlediska jde o velmi hodnotnou potravinu. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, proteinů a minerálů (draslík, vápník, hořčík a fosfor). Používá se i jako medicinální houba, kde jsou jí připisovány antivirotické účinky. Kromě toho zvyšuje imunitu a posiluje orgány jako je slinivka a žlučník.
Připravili jsme pro vás rychlý recept s nudlemi ramen.
Ramen nudle s houbami shitake
1 krabice nudlí Miso Ramen se zázvorem
800 ml vody
4 sušené houby shiitake Clearspring (rehydratujte a nakrájejte na plátky)
1 polévková lžíce sezamového oleje
1 stroužek česneku - drcený
2 pak choi nebo jiné zelené zeleniny - nakrájené na kousky velikosti sousta
1 jarní cibulka - nakrájená nadrobno
1 polévková lžíce umami pasty
1 balíček křupek z mořské řasy nori
V hrnci přiveďte k varu 800 ml vody, postupujte podle návodu na obalu nudlí ramen a uvařte je. Připravte také podle návodu vývar.
Shiitake slijte a nakrájejte na tenké plátky. (Vodu z shiitake si ponechte a přidejte ji k vývaru).
Na pánev dejte sezamový olej s česnekem, nakrájené houby shiitake a jednu minutu restujte. Přidejte pak choi a restujte, dokud vše nezměkne. Dochuťte umami pastou.
Na dno hluboké mísy položte nudle, navrch uvařenou zeleninu, jarní cibulku a vše zalijte horkým vývarem. Posypte křupkami z mořské řady a ihned si podávejte.
Vodu ze shiitake si uschovejte a použijte ji na vývar.