Pikantní dýňové karbanátky se šalvějí
Pikantní dýňové karbanátky se šalvějí
Pokud máte přebytek dýní a hledáte inspiraci, co z nich vytvořit, vyzkoušejte i tento recept. Karbanátky jsou opravdu výborné a z vlastní zkušenosti vím, že je dost možné, že některé z nich nestihnou ani cestu z pánve na talíř. :)
Obalené jsou v mletých pekanech a slunečnicových semínkách, což jim dodává nejenom lákavý vzhled, ale také nezapomenutelnou chuť. Podávány mohou být jako předkrm, nebo v menším provedení jako jednohubky na párty.
- zhruba 6 porcí
- doba přípravy: 30 - 90 minut
- doba vaření: 20 minut
Potřebné suroviny:
- 3 šálky rozmixované dýně
- 4 lžíce kokosového oleje (pokud používáme čerstvou dýni)
- 1 šálek kysaného zelí
- 2 najemno nakrájené mrkve
- ½ nadrobno nakrájené červené cibule
- 3 utřené stroužky česneku
- 2 lžíce sušeného koriandru
- ½ čajová lžička rozmarýnu
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- 15 nasekaných čerstvých lístků šalvěje
- 3 lžíce rýžové mouky
- ½ šálku mletých dýňových semínek
- ½ šálku mletých pekanových ořechů
- sůl a pepř podle chuti
- pár lžic oleje na osmažení
Postup:
Doba přípravy záleží na tom, jakou dýni máte po ruce - zda čerstvou, nebo již konzervovanou, pokud tu druhou, odměřte si potřebné množství a přeskočte kroky 2 - 5.
Pokud karbanátky budete dělat z čerstvé dýně, vyberte nějakou menší, rozhodně ne ten typ, ze kterého by se daly vyřezávat halloweenské ozdoby - ty jsou příliš šťavnaté a vláknité.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Dýni rozpůlíme, odstraníme semínka a vnitřek potřeme kokosovým olejem.
- Natřenou stranou dolů umístíme obě půlky na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme 30 minut, dokud není dýně měkká.
- Necháme vychladnout a oloupeme.
- Dýni rozmixujeme a odměříme si 3 šálky vzniklého pyré.
- Smícháme zelí, mrkev, cibuli, česnek, koriandr, rozmarýn, droždí, šalvěj a mouku s dýní.
- Z množství rozemletých dýňových semínek a pekanů odebereme 2 lžíce z každého a přidáme je k dýňové směsi.
- Vytvarujeme 24 karbanátků, pokud děláme miniverze na párty, mělo by množství vystačit na 36 jednohubek.
- Zbylé množství oříšků a semínek smícháme v talíři, každý karbanátek z obou stran vtiskneme, aby byly alespoň nahrubo obalené, mělo by vystačit na všechny. Dáme pozor, aby se nám nerozpadly.
- Rozehřejeme pánev na mírném až vysokém plameni a nalejeme velmi malé množství oleje, postačí zhruba 1 lžíce - je velmi důležité to s olejem nepřehnat, jinak karbanátky olejem nasáknou a rozpadnou se.
- Karbanátky opékáme zhruba 4 minuty z každé strany, dokud zlehka nezhnědnou.
Měli bychom mít tedy celkem 24 menších karbanátků, 4 kusy na osobu postačí při podávání jako předkrm - množství vychází na 6 porcí.
Směs lze ještě zasyrova uložit do ledničky na další den, nebo do mrazáku na ještě pozdější použití.