FeelGoodFamily

Pikantní dýňové karbanátky se šalvějí

savory sage and pumpkin patties

Pikantní dýňové karbanátky se šalvějí

Pokud máte přebytek dýní a hledáte inspiraci, co z nich vytvořit, vyzkoušejte i tento recept. Karbanátky jsou opravdu výborné a z vlastní zkušenosti vím, že je dost možné, že některé z nich nestihnou ani cestu z pánve na talíř. :)

Obalené jsou v mletých pekanech a slunečnicových semínkách, což jim dodává nejenom lákavý vzhled, ale také nezapomenutelnou chuť. Podávány mohou být jako předkrm, nebo v menším provedení jako jednohubky na párty.

  • zhruba 6 porcí
  • doba přípravy: 30 - 90 minut
  • doba vaření: 20 minut

Potřebné suroviny:

  • 3 šálky rozmixované dýně
  • 4 lžíce kokosového oleje (pokud používáme čerstvou dýni)
  • 1 šálek kysaného zelí
  • 2 najemno nakrájené mrkve
  • ½ nadrobno nakrájené červené cibule
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce sušeného koriandru
  • ½ čajová lžička rozmarýnu
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 15 nasekaných čerstvých lístků šalvěje
  • 3 lžíce rýžové mouky
  • ½ šálku mletých dýňových semínek
  • ½ šálku mletých pekanových ořechů
  • sůl a pepř podle chuti
  • pár lžic oleje na osmažení

Postup:

Doba přípravy záleží na tom, jakou dýni máte po ruce - zda čerstvou, nebo již konzervovanou, pokud tu druhou, odměřte si potřebné množství a přeskočte kroky 2 - 5.

Pokud karbanátky budete dělat z čerstvé dýně, vyberte nějakou menší, rozhodně ne ten typ, ze kterého by se daly vyřezávat halloweenské ozdoby - ty jsou příliš šťavnaté a vláknité.

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Dýni rozpůlíme, odstraníme semínka a vnitřek potřeme kokosovým olejem.
  3. Natřenou stranou dolů umístíme obě půlky na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme 30 minut, dokud není dýně měkká.
  4. Necháme vychladnout a oloupeme.
  5. Dýni rozmixujeme a odměříme si 3 šálky vzniklého pyré.
  6. Smícháme zelí, mrkev, cibuli, česnek, koriandr, rozmarýn, droždí, šalvěj a mouku s dýní.
  7. Z množství rozemletých dýňových semínek a pekanů odebereme 2 lžíce z každého a přidáme je k dýňové směsi.
  8. Vytvarujeme 24 karbanátků, pokud děláme miniverze na párty, mělo by množství vystačit na 36 jednohubek.
  9. Zbylé množství oříšků a semínek smícháme v talíři, každý karbanátek z obou stran vtiskneme, aby byly alespoň nahrubo obalené, mělo by vystačit na všechny. Dáme pozor, aby se nám nerozpadly.
  10. Rozehřejeme pánev na mírném až vysokém plameni a nalejeme velmi malé množství oleje, postačí zhruba 1 lžíce - je velmi důležité to s olejem nepřehnat, jinak karbanátky olejem nasáknou a rozpadnou se.
  11. Karbanátky opékáme zhruba 4 minuty z každé strany, dokud zlehka nezhnědnou.

Měli bychom mít tedy celkem 24 menších karbanátků, 4 kusy na osobu postačí při podávání jako předkrm - množství vychází na 6 porcí.

Směs lze ještě zasyrova uložit do ledničky na další den, nebo do mrazáku na ještě pozdější použití.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)