Pečená červená řepa s quinoou, karamelizovanou cibulkou a Bordeaux redukcí
Pečená červená řepa s quinoou, karamelizovanou cibulkou a Bordeaux redukcí
Tato kořenová zelenina rozhodně nepostrádá chuť. Společně s karamelizovanou cibulkou a Bordeaux redukcí, která úžasně pojí ostatní chutě dohromady, tvoří levné a nenáročné jídlo, které chutná jako z 5 hvězdičkové restaurace.
- 5 porcí
- doba přípravy: 25 minut
- doba vaření: 1,5 hodiny
Potřebné suroviny:
Pečená řepa:
- 4 středně velké červené řepy
- 2 mrkve
- 1 ½ lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Quinoa:
- 1 ½ šálku quinoy
- 2 šálky zeleninového vývaru
Karamelizovaná cibulka:
- 4 velké cibule nakrájené nadrobno
- 1 1/ě lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce cukru
Redukce:
- ½ červené cibule nakrájené nadrobno
- 1 lžíce olivového oleje
- ¾ šálku Bordeaux vína
- ½ šálku zeleninového vývaru
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 čajová lžička rozmarýnu
- ½ čajové lžičky sušeného koriandru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce kořene arrowroot rozpuštěná v 1 lžíci vody
Postup:
Pečená řepa:
Poznámka: Mrkev a řepu si můžete připravit večer předem a ponechat v chladu na pozdější použití.
- Předehřejeme troubu na 175°C.
- Řepu a mrkev oloupeme, nakrájíme na kusy a promícháme s olivovým olejem, solí a pepřem.
- Zakryjeme a pečeme zhruba 1 hodinu, doba závisí na velikosti jednotlivých kusů. Většinou je vyndavám dokud jsou stále poměrně tvrdší.
Bordeaux redukce:
- Na vysokém plameni v pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou cibulku během 3 minut, aby akorát změkla.
- Snížíme olej, přidáme víno, vývar, balsamikový ocet a veškeré koření kromě kořene arrowroot a přivedeme k varu. Plamen zmírníme a necháme mírně pobublávat 20 minut, dokud se objem tekutin nesníží zhruba o polovinu. Poté přidáme kořen arrowroot a na nízkém plameni mícháme 2 minuty, dokud směs nezhoustne.
Karamelizovaná cibulka:
Většinou si karamelizace žádá poměrně dost času, aby byla připravena poctivě, ale ve snaze přizpůsobit tento recept i pro vytíženější večery jsem tento proces urychlila.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a dusíme cibuli asi 30 minut, dokud nezesklovatí a nezbarví se lehce dohněda. Přidáme cukr a balsamikový ocet. Necháme vypařit tekutinu a vaříme ještě 10 minut, často promícháváme, aby se cibule nepřipálila. Až je cibulka hotová, přidáme červenou řepu a zalijeme Bordeaux redukcí. Vaříme 10 minut, aby se chutě promíchaly a zbavili jsme se ještě trochy tekutin.
Quinoa:
- Quinou dobře propláchneme, dáme do hrnce s vývarem a kořením, zakryjeme a přivedeme k varu. Plamen zmírníme a necháme vařit 15 minut za občasného míchání, dokud zrníčka po okrajích nezprůhlední. Poté smícháme se zeleninou a podáváme.
Červená řepa obsahuje velké množství dusičnanů, které snižují krevní tlak. Řepa je výborným zdrojem železa a působí zásaditě, což pomáhá udržet vyvážené pH v těle. Pokud hledáte nezpracované potraviny, které nabízejí širokou škálu skvělých vlastností a živin, řepa se rozhodně hodí na Váš seznam.