Kokosovo-rýžový puding
Kokosovo-rýžový puding
Výborný puding bez cukru, bez lepku a bez mléčných výrobků, oslazený pouze kapkou javorového sirupu. Skvělá volba, pokud Vás honí mlsná po večeři, nebo máte chuť na sladkou svačinu. U nás mizí tak rychle, že sotva stihne provonět dům, naše rodina jej miluje.
Pokud máte rádi krémovou chuť, rozhodně nebudete zklamáni. Puding může být podáván buď ještě teplý, když je čerstvě udělán, nebo vychlazený. Skořice, kardamon ani kokos svou chuť neztratí.
- 6 - 8 porcí
- doba přípravy: 5 minut
- doba vaření: 50 minut
Potřebné suroviny:
- 2 lžíce kokosového másla
- ½ šálku basmati rýže
- ¼ šálku sušených meruněk, nasekaných
- 1 lžíce skořice
- 1 ½ čajové lžičky kardamonu
- 1 litr ovesného mléka
- 1 konzerva kokosového mléka
- ½ šálku rozinek
- 1 ½ lžíce vanilkového extraktu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 ½ sušeného kořene arrowroot
Postup:
- Rýži opláchneme a necháme důkladně okapat.
- Rozpustíme kokosové máslo v hrnci na středním plameni.
- Přidáme rýži a vaříme za stálého míchání 5 minut, dokud rýže nezezlátne.
- Přidáme meruňky, skořici, kardamon a vaříme další 2 minuty.
- Opatrně přiléváme kokosové a ovesné mléko, dobře promícháme a přidáme rozinky, vanilku a javorový sirup a znovu důkladně zamícháme.
- Hrnec přiklopíme a na vysokém plameni přivedeme rýži k varu.
- Pokličku sundáme, plamen zmírníme a za občasného míchání vaříme 40 minut, dokud se mléko nezredukuje zhruba o třetinu.
- Ve dvou lžících vody rozmícháme arrowroot, přidáme do pudingu a mícháme asi 1 minutu, dokud nezhoustne.
- Sundáme z ohně a necháme chvíli vychladnout, aby nebyl tak horký a můžeme podávat posypaný oříšky a kardamonem.
Slovo basmati v sanskrtu znamená ‘voňavý’. Tento pokrm je volně založen na severoindickém rýžovém pokrmu Kheer, takže pokud jej chcete obohatit ještě o nějaké chutě, ozdobte jej pistáciemi nebo mandlemi podle původního receptu.