Hummus
Hummus
Hummus, hummus, hummus. Pokud jej připravujeme z konzervované cizrny, je hotový vmžiku. Skýtá velké množství bílkovin a vlákniny a pokud přidáme chillipapričky nebo sušená rajčata, posunete jeho chuť o další úroveň. Využít se dá jako dip nebo pomazánka.
- 4 porce
- doba přípravy: 20 minut
- doba vaření: 0 minut
Potřebné suroviny:
- 350g konzervované cizrny (215g podílu hmoty, lák uschováme)
- 1-2 malé-střední stroužky česneku
- ½ lžíce tahini
- 20ml olivového oleje
- 1 lžíce sušeného koriandru
- 25ml citronové šťávy
- sůl a pepř na ochucení
- velká hrst čerstvého koriandru
Postup:
- Slijeme vodu z cizrny a necháme ji stranou.
- Všechny ingredience kromě čerstvého koriandru rozmixujeme. Pokud nemáte dostatečně výkonný mixer, česnek nejdříve nadrťte nebo nakrájejte, mixovat můžete postupně.
- Přimícháme větší polovinu láku z cizrny a přileváme případně větší množství, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
- Dobře promícháme, nakonec přidáme nakrájený čerstvý koriandr a servírujeme například se zeleninou a chlebem, nebo přidáme do sedviče či wrapu.
Cizrna obsahuje velké množství manganu a kyseliny listové.
Mangan, tolik přehlížená živina, je tělem využíván v mnoha ohledech - chrání tělo před těmi otravnými volnými radikály, pomáhá kostem a nervům zachovat jejich sílu a zdraví a reguluje hladinu cukru v náš prospěch.
Ne nadarmo cizrnu, neboli římský hrách, využívali již 3 000 let před naším letopočtem.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)