Dýňový koláč
Dýňový koláč
Jeden z nejběžnějších dezertů ve Spojených státech, obzvláště v den Díkuvzdání. Jako malá jsem milovala obzvláště vnitřek a krustu nechávala, čím jsem starší, tím ji mám raději. Po pár neúspěšných pokusech se mi podařilo vytvořit veganskou verzi a s určitostí mohu říct, že chutná daleko lépe, než s mléčnými produkty! Sice je časově náročnější, ale pokud máte v kuchyni pomocníka, uteče to jako nic.
- 8-10 porcí
- doba přípravy: 1 hodina a 15 minut
- doba pečení: 40 minut
Potřebné suroviny:
- 2 ⅓ šálku dýňového pyré
- 1 šálek kokosového mléka
- 4 lžíce kořene arrowroot
- ¼ čajové lžičky sušeného zázvoru
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku
- 2 čajové lžičky skořice
- ½ čajové lžičky nového koření
- 1 ½ lžíce vanilkového extraktu
- 4 lžíce javorového sirupu
Korpus a krusta:
- 1 ½ šálku špaldové mouky
- ⅓ šálku mletých vlašských ořechů
- ¼ šálku kokosového oleje, necháme v teple změknout
- 3 lžíce kokosového mléka
- 3 lžíce studené vody
Postup:
Příprava dýně - můžeme udělat o den dříve navečer, nebo přeskočit, pokud máme k dispozici konzervovanou dýni.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Rozpůlíme dýni, odstraníme semínka a vnitřek lehce naolejujeme.
- Umístíme obě poloviny vnitřkem dolů na pekáč a pečeme zhruba 30 minut, dokud dýně nezměkne.
- Necháme vychladnout a oloupeme slupku.
- Dýni rozmixujeme, aby nezůstaly žádné velké kousky.
Krusta:
- Předehřejeme troubu na 175°C.
- Důkladně promícháme mouku s vlašskými ořechy.
- Za stálého míchání přiléváme kokosový olej, vytvoří se hrudky.
- Přidáme kokosové mléko a vodu, aby vzniklo těsto a celá směs držela pohromadě. Pokud je potřeba, přidáme více vody.
- Těsto umístíme do formy na koláč, nebo dortové formy a rukama těsto tvarujeme, aby rovnoměrně pokrylo dno i strany formy.
- Vidličkou uděláme pár dírek do dna a pečeme 15 minut.
- Necháme vychladnout, než krustu budeme plnit.
Náplň:
- Rozmícháme důkladně kokosové mléko s arrowroot, aby nezůstaly žádné hrudky.
- Ve velké míse za použití ručního mixéru mixujeme dýňové pyré, rozmíchané kokosové mléko, muškátový oříšek, javorový sirup, skořici, nové koření a vanilku zhruba 5 minut, dokud celá směs není krásně hladká.
- Lžící naplníme krustu směsí a pečeme asi 40 minut při 175°C, dokud vršek a krusta nedostanou lehce nahnědlou barvu.
- Necháme vychladnout a uležet v lednici alespoň pár hodin, doporučuji počkat přes noc.
Podáváme s rýžovou šlehačkou, nebo jakýmkoli jiným oblíbeným toppingem.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)