Dvouvrstvý chia puding
Dvouvrstvý chia puding
Pro někoho může stále být novinkou, ale věřím, že poté, co jej zkusíte, si jej oblíbíte. Zabere jen pár minut a rozhodně stojí za to, dát mu šanci.
- 4 porce
- doba přípravy: 15 minut
- doba tuhnutí: 25 minut - 1, 5 hodiny
Potřebné suroviny:
- 1 plechovka kokosového mléka
- ½ šálku ovesných vloček
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 6 nasekaných sušených meruněk
- 1 čajová lžička skořice
- ⅓ šálku chia semínek
- ⅓ šálku manga
- ⅛ čajové lžičky kardamonu
- 2 lžíce kakaového prášku
Postup:
- Umixujeme mléko z konzervy, javorový sirup, vanilku, meruňky a skořici. Hlavním důvodem je, aby se rozmixovaly meruňky a vynikla jejich chuť.
- Polovinu směsi nalijeme do misky.
- Do druhé poloviny přidáme mango a dobře rozmixujeme.
- Nalijeme do druhé misky.
- Do první misky k mléku přidáme kakao a kardamon. Důkladně promícháme, aby nezůstaly žádné hrudky z kakaa.
- Chia semínka rozdělíme do obou misek a necháme uležet při pokojové teplotě alespoň na 25 minut. Občas promícháme, aby se netvořily větší shluky semínek.
- Servírujeme namíchané tak, aby se barvy střídaly, podávat můžeme buď ihned po odležení, nebo nechat v lednici přes noc, osobně je však mám nejraději po zhruba hodině.
Chia semínka nejsou žádnou novinkou, již Aztéčtí bojovníci je využívali, aby si udrželi sílu. Nyní jsou chia semínka opět populární, díky omega 3 mastným kyselinám a jiným živinám, ale i díky tomu, jak skvěle doplňují různé pokrmy, od salátů, ranních vloček, fresh džusů, po pudingy, které by bez jejich schopnosti vázat tekutiny až v desetinásobně větším objemu, než je semínko samo, ani nešly udělat.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)