Dort z čokoládové pěny
Dort z čokoládové pěny
Nepoznali byste, že je veganský!
Sama občas podlehnu svým chutím, ale nechci za to následně platit daň v podobě mého fyzického nebo psychického zdraví - proto se s Vámi dělím o tento recept, jež Vás snad svou nadýchanou a sytě čokoládovou chutí přesvědčí, že to jde i zdravě. V hlavní roli avokádo, kdo by to uhodl?
- 8 - 10 porcí
- doba přípravy: 25 minut
- doba chlazení: minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc
Potřebné suroviny:
Korpus:
- ¾ šálku hrubě mletých mandlí
- ½ šálku hrubě mletých pekanů
- ¼ šálku nahrubo nasekaných sušených neslazených brusinek
- ¼ šálku sušeného kokosu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 4 - 6 lžic vody
Plňka:
- 3 zralá avokáda
- ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje
- ¾ šálku kakaového prášku
- 4 lžíce javorového sirupu
Postup:
Korpus:
- Ve středně velké míse smícháme namleté oříšky, brusinky a sušený kokos. Přidáme vodu (nejprve pouze 4 lžíce) a javorový sirup a tvoříme těsto, které by nemělo být suché, ale ne uplně mokré. Podle potřeby přidáme více vody.
- Vyložíme 20cm širokou dortovou formu papírem.
- Pevně vměstnáme těsto na dno dortové formy.
Pozn. Pokud nemáte dortovou formu, nevadí - použít můžete i širší misku.
Náplň:
- Rozpůlíme, vypeckujeme a lžící vydlabeme avokáda a vložíme spolu s kokosovým olejem, kakaem a javorovým sirupem do mixéru. Mixujeme, dokud směs není dokonale hladká. Pravděpodobně budete muset párkrát zastavit a ručně směs promíchat, jelikož je celkem hustá a lepí se na kraje.
- Naneseme rovnoměrně na korpus a vršek uhladíme lžící.
- Necháme pár hodin odležet v chladu - minimálně 2 hodiny, ale čím déle to vydržíte, tím lépe, doporučuji přes noc.
Avokáda jsou bohatá na nenasycené tuky, které jsou například i v olivovém oleji. V běžné porci obsahují více draslíku než banány.
Kokosový olej je, alespoň dle mého skromného názoru, superpotravina a snažím se jej co nejčastěji přidávat do jídla. Nabízí tolik zdraví prospěšných výhod, posiluje imunitní systém díky antivirovým a antibakteriálním vlastnostem. Jedná se sice o nasycený tuk, ale se středně dlouhým řetězcem, ne s dlouhým, jako má třeba maso, takže se lépe štěpí, zrychluje metabolismus a napomáhá redukovat uložený podkožní tuk.