FeelGoodFamily

Banány – 10 věcí, které o nich pravděpodobně nevíte

Ať už ho jedí k svačině, mixují do ovocného smoothie nebo používají k rychlé výrobě chleba a palačinek, lidé banány prostě milují. Banány jsou základní potravinou na pultech obchodů a mnoho z nás stále nutí přemýšlet o svém tropickém původu a užitečnosti pro zdraví. Až si budete příště pochutnávat na banánu, zkuste si vzpomenout na jednu z těchto věcí:

Ruce a prsty
Banány nerostou na stromech. Banánovník se řadí k “stromovitým” rostlinám a jde o dlouholetou bylinu. Jeho plody jsou pokládány za bobule. Trs banánů se správně nazývá ruka, a jeden banán je tedy jejím prstem.

Zdravé srdce
Jeden banán obsahuje 467mg draslíku, který podporuje kardiovaskulární systém. Pravidelná konzumace ovoce bohatého na draslík chrání tělo před vysokým krevním tlakem, aterosklerózou a infarktem.

Kosti
Banány sice neobsahují vysoké množství vápníku, ale zásobují tělo fruktooligosacharidy, což jsou prebiotické látky podporující přátelské bakterie ve střevech. Při jejich kvašení v trávicím traktu zlepšují schopnost těla vstřebávat vápník.

Energie a nálada
Další přínos vysokého obsahu draslíku v banánech je jeho funkce dodavatele energie. Banány navíc obsahují také aminokyselinu tryptofan, serotonin zodpovědný za přenos nervových vzruchů a stresový hormon noradrenalin, jsou proto vhodné jako prevence depresí a posilují pocit duševní pohody a uvolnění. Rovněž tělu dodávají vitamín B6, díky kterému se lépe bráníme ospalosti, náladovým výkyvům a podrážděnosti.

Zrak
V kombinaci s africkou bylinou Orinol jsou banány v Nigérii používány k léčení šedého zákalu. Spolu s dalšími druhy ovoce pak dokáží zabránit makulární degeneraci, jež je hlavní příčinnou ztráty zraku u starších lidí. Studie publikovaná v Archives of Opthmalogy v roce 2004 ukázala, že u lidí, kteří jedí ovoce třikrát denně, je jen velmi malá pravděpodobnost propuknutí onemocnění zapříčiňujících ztrátu zraku.

Zlepšení zažívání
Banány potlačují kyseliny v trávicím traktu, zmírňují pálení žáhy a pomáhají předcházet vředům. Banány také obsahují pektin, rozpustnou vlákninu, jež usnadňuje vylučovací procesy a pomáhá při prevenci zácpy.

Jídlo pro děti
Jelikož se velice snadno tráví, jsou banány perfektním jídlem pro malé děti, které zrovna začínají s pevnou stravou.

Ochrana před HIV
Journal of Biological Chemistry v březnu roku 2010 publikoval studii, která odhaluje léčivé schopnosti BanLecu, což je zkratka pro protein zvaný banánový lektin. Badatelé zjistili, že tento protein, který se váže k cukrům, se také dokáže svázat s buňkami nakaženými HIV, obklopí je a zabrání jejich množení a přenosu viru.

Klony
Díky moderní přepravě se tyto tropické bobule bylinného původu staly tradičním zbožím na pultech obchodů a většina zákazníků je považuje za samozřejmost. Tato situace se ale může velice rychle změnit, jelikož téměř všechny v obchodech dostupné banány jsou klonovány pouze z odrůdy Cavendish, která má svůj původ v jihovýchodní Asii. To znamená, že potencionální choroba může najednou vyhladit všechny rostliny tohoto druhu. Až si budete příště zase loupat banán, snažte se zapamatovat si jeho chuť a strukturu, abyste o něm mohli vyprávět příštím generacím.

Potencionální zánik banánů není pouhé science-fiction. Botanici tuto skutečnost předpovídají v následujících dvaceti letech a v historii už dokonce došlo k podobnému případu. Na začátku minulého století byl dominantní odrůdou banánů Gros Michel, který byla také naklonovaný a nakonec vyhlazený plísní. Gros Michel byl upřednostňovaný druh banánů, jelikož byl větší a v obchodech vydržel déle než Cavendish. Údajně byl lepší i chuťově. Odrůda Cavendish nahradila Gros Michel po jeho úpadku proto, že z více než 1000 druhů banánů většina nemá příliš  líbivou chuť. Některé jsou málo sladké a používají se zejména na vaření a pak je tu ještě odrůda Goldfinger, jejíž plody mají chuť podobnou jablku.

Nevyhazujte slupky
Dokonce i banánové slupky jsou užitečné. Přiložením jejich vnitřku na kůži lze přírodně léčit uhry a dají se použít též jako hnojivo vhodné především na růže. Udajně také zabraňují svědění po kousnutí komárem.